Open brief aan de parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Kerk

Nadat deze week de slachtofferverenigingen voor jullie kwamen getuigen, komen volgende week de slachtoffers zelf spreken. Als psycholoog en psychotherapeut ben ik van zeer nabij getuige van wat dit voor deze slachtoffers betekent en teweegbrengt, en ik voel me geroepen om jullie aandacht en bewustzijn hiervoor te vragen. Ik doe dit niet alleen bij wijze van ruggensteun aan deze mensen, die weliswaar de moed opbrengen – nog maar eens – om te spreken, maar nog steeds diep gekwetste mensen blijven. Het is ook mijn hoop dat ik hiermee kan bijdragen tot het juist inschatten van wat het bestaan van deze onderzoekscommissie voor veel slachtoffers betekent en wat je niet uit het oog mag verliezen in dit belangrijke maar uiterst gevoelige werk.

Read More

Hoe omgaan met COVID-19 stress? Enkele handvatten uit focusing en mindfulness

Gewaardeerde collega en expert in focusing en focusing oriented therapy Akira Ikemi maakte deze Youtube-video voor al wie er in deze uitdagende tijden behoefte aan heeft. Met zijn toestemming deel ik deze video en de handvatten die hij aanreikt in een Nederlandse vertaling.

 

In lockdown of opsluiting zitten, geïsoleerd zitten, veroorzaakt stress en allerlei moeilijke emoties. Soms richt de energie van die emoties zich naar binnen, en gaan we ons bijvoorbeeld terugtrekken of ons depressief voelen of komen we terecht in een soort van psychologische instabiliteit. Soms richt die energie zich naar buiten, en dan krijg je bijvoorbeeld agressief of rebels gedrag. Het is echter belangrijk dat we die energie noch naar binnen noch naar buiten richten, maar dat we een manier vinden om met de stress van deze COVID-19 situatie om te gaan en haar te verlichten.

Isolement is eigenlijk een gevaar voor ons bewustzijn. Het menselijk bewustzijn is niet gemaakt om geïsoleerd te worden, het is gemaakt om altijd in interactie te zijn met andere mensen , met taal, met symbolen.

Daarom enkele belangrijke handvatten en hulpmiddelen gedurende deze lockdown-periode, zeker wanneer je je in feitelijk of in subjectief isolement bevindt.

 

1)    Contacteer anderen, via de telefoon, het internet, chats, sms,… Bel hen op, zorg dat je in interactie blijft met de mensen die je kent.

2)    Leg je ‘denkende geest’ neer. Denk niet teveel na, want door te denken aan al die stressoren geraak je gestresseerd. Ga bijvoorbeeld wandelen en concentreer je op je voeten die de grond raken, richt je aandacht op je stappen, op de beweging van je lichaam, stap na stap; of concentreer je op je ademhaling, merk op hoe de lucht via je mond (of door je masker) binnen en weer buiten gaat. En wanneer je jezelf weer ‘betrapt’ op denken, stop het denken en ga met je aandacht naar je lichaam, naar je ademhaling.

3)    Maak een vrije ruimte in jezelf (clearing a space). Dit is een belangrijke stap uit de methodiek van het focussen (focusing), en heeft een grote verwantschap met mindfulness.

Stel je voor hoe COVID-19 een stressor is voor jou, en word dan gewaar hoe deze stress ervaren wordt in je lichaam (Is het een zwaarte of een druk in je borstkas? Als een gekneld gevoel in je keel?...). Vind de woorden om deze ervaring in je lichaam uit te drukken. Je hebt een lichamelijk gevoel, een ‘felt sense’ van de hele situatie.

Ga niet bedenken waarom het gevoel daar is, of probeer het niet te verklaren. Merk het gewoon op, wees je ervan bewust dat het daar is.

Zoek dan een (imaginaire) plek waar je dat alles, die felt sense van de hele situatie kan neerzetten (op een bank in een park, in een koffer, in een kast… ). Voor elk ander topic dat vervolgens in je gedachten komt, voel je hoe het in je lichaam aanvoelt en vind je opnieuw een plaats waar je het kan neerzetten.

Uiteindelijk merk je dat je een vrije ruimte hebt in je geest, als een opgeruimde kamer, en dat je een ruimte hebt om vrij te ademen.

Het is die plek die heel belangrijk is om de stress van COVID-19 door te komen.

Het is een plek die we vanuit focusing creëren en die ons een ruimte van ‘mindfulness’ geeft, een bewustzijnsruimte, een ruimte zonder denken en met een bewuste aandacht voor elke ademhaling, voor hoe je zit, voor hoe je stapt.

Het is daar, waar er geen denken is, dat er in jou een rustige, stille, stressloze ruimte is.

© Akira Ikemi

© Nederlandse vertaling: Maaike Afschrift